fbpx

EFT tehnica eliberarii emotionale

EFT-TEHNICA ELIBERĂRII EMOŢIONALE, PSIHOLOGIE ENERGETICĂ

 

Situaţii în care EFT poate acţiona cu succes:

 • adictii (tigari / fumat, alcool, droguri, mancare)
 • anxietate, atacuri de panica, stari de neliniste
 • depresie, stari depresive, tristete
 • alergii
 • obsesii, ganduri compulsive
 • dislexie
 • manie, furie
 • cresterea imaginii de sine, incredere
 • eliminarea fricilor, fobiilor
 • stres, stress management
 • insomnii
 • amintiri negative, traumatizante, traume
 • durere fizica de orice gen
 • cresterea performantelor sportive
 • abuzuri (sexuale, fizice etc.)
 • nevoia de pierdere în greutate
 • astm
 • boli de piele
 • diabet
 • tensiune arterială mărită
 • diverse forme de cancer
 • etc

 

EFT, sau Tehnica Eliberării Emoţionale, înseamnă, aparent, o descoperire revoluţionară, dar principiile de la care porneşte sunt de mii de ani folosite de înţelepciunea orientală, ce le-a sistematizat în metode de vindecare precum acupunctura sau presopunctura. Baza acestor principii o reprezintă energia.

Corpurile noastre au o natură profund electrică. După frecarea repetată a mâinii sau a piciorului de un covor, uneori, la atingerea unui obiect metalic, se poate vedea energia statică ce se descarcă din vârful degetelor. Acest lucru nu ar fi posibil dacă nu ar exista o natură electrică a corpului.

În aceeaşi idee, când atingi, de exemplu, un aragaz fierbinte, experimentezi instantaneu starea de durere, pentru că durerea este transmisă în mod electric creierului prin nervi. Durerea circulă cu viteza electricităţii, acesta fiind motivul pentru care simţim atât de repede durerea. EEG-ul măsoară activitatea electrică a creierului, iar EKG-ul activitatea electrică a inimii. Sistemele electrice de care dispunem, organic, sunt vitale pentru sănătatea fizică. Când energia încetează să curgă, prin corp, murim!

Acum mai bine de 5000 de ani, chinezii au descoperit că întreg trupul nostru este străbătut de un sistem complex şi vast de circuite energetice, numite meridiane. Acestea, evident, fac posibilă circulaţia, în noi, a energiei sau forţei vitale pe care o vedem întreţinând tot ceea ce înseamnă viaţă, fie ea a plantelor, animalelor, stelelor sau oamenilor. Energia dătătoare de viaţă vine în multe forme, nu doar sub cea a manifestărilor esenţiale, cum ar fi lumina soarelui, apa sau hrana. Există de asemenea muzica bună, sentimentele pozitive, atingerea fizică, cuvintele exprimând bunătatea, gândurile înălţătoare, zâmbetul primit de la un străin etc.

Energia curge prin corp şi este invizibilă ochiului, la fel cum, pentru a crea o analogie, nu poţi vedea nici energia ce circulă printr-un televizor. Totuşi ştii că este acolo, prin efectele sale. Sunetele şi imaginile sunt dovada cea mai clară că există o energie în manifestare. La fel, EFT îţi oferă dovezi incontestabile că trupul tău este străbătut de (o) energie, întrucât determină anumite efecte ce te fac să constaţi prezenţa acesteia. Prin simpla lovire uşoară, cu două sau trei degete, a punctelor de capăt ale meridianelor energetice, se pot experimenta schimbări profunde la nivel emoţional şi fizic, în condiţiile în care aceste bătăi sunt însoţite de cuvintele corespunzătoare problemei pe care vrem s-o rezolvăm. Deja am schiţat o definiţie, dar…

CE ESTE, DE FAPT, EFT

EFT este o procedură supranumită şi acupunctura emoţională, întrucât combină stimularea meridianelor, prin presopunctură, cu stimularea emisferei cerebrale stângi, prin afirmaţii şi numărare, şi ale emisferei cerebrale drepte, prin fredonarea unui ritm sau melodii şi rotiri de ochi, în timp ce atenţia este îndreptată spre ceea ce înseamnă durere, disconfort, handicap sau suferinţă în viaţa ta.

CUM ACŢIONEAZĂ EFT

Voi continua analogia cu televizorul. Atât timp cât electricitatea trece prin televizor în mod normal, avem parte de sunet şi imagine clare, însă când se întrerup circuitele apare un „zzzzt” electric, sau, altfel spus, o inadvertenţă ce perturbă fluxul normal. În mod similar, cand sistemul nostru energetic se dezechilibrează se petrece un „zzzzt” în noi, un fel de scurtcircuit sau dereglare, ce are ca rezultat emoţia negativă.

Gary Graig, teoreticianul de bază al EFT, susţine, astfel, că emoţia negativă nu este produsă direct de o amintire dureroasă sau de un eveniment traumatizant în sine, deoarece între acestea există un element intermediar sau pas de legătură, şi anume întreruperea sau blocajul din sistemul energetic, cauza directă a tulburării emoţionale. S-a ajuns astfel la un concept definitoriu pentru EFT: Cauza tuturor emoţiilor negative este o întrerupere (decuplare, falie) în sistemul energetic al corpului.” Acestea pot fi frici, fobii, furie, anxietate, depresii, sentimentele de vină etc. Altfel spus, aceasta înseamnă că toate emoţiile negative au aceeaşi cauză, un „zzzzt” electric în corp. Mai înseamnă, în sens invers, lucru de o importanţă majoră, şi că pot fi eliberate într-o manieră similară, prin reechilibrarea energetică pe care o produce EFT în urma antrenării, în scop vindecător, a principalelor meridiane energetice.

Punctele de tapare EFT sunt situate în locuri specifice de-a lungul meridianelor. Aceste puncte se află la începutul sau sfârşitul traseelor energetice descrise de meridiane, ori unde acestea se apropie de suprafaţă.

Fiecare meridian energetic se află în legătură cu un anumit gen sau categorie de emoţii, iar punctele EFT, stimulate prin lovire uşoară, şi amprentate de rostirea unor afirmaţii specifice, corespunzând problemei vizate, generează acţiunea pozitivă a acestora de corectare a unei game foarte largi de suferinţe de ordin psihic, dar şi fizic, prin extensie.

ROLUL PSIHOLOGULUI-PSIHOLOGIA ENERGETICĂ

Uneori, cauzele unor perturbări în sistemul psihic sunt mai subtile decât s-ar putea crede, urmând trasee paradoxale şi ţinând de factori greu de reperat, sau de admis, într-o primă instanţă.. În altă ordine de idei, dacă asupra acestor dereglări nu se intervine la timp, ele se vor somatiza, sau, altfel spus, vor acţiona şi la nivel fizic, dând, cu timpul, naştere la diverse boli. Orice afecţiune fizică are un substrat psihic,orice disfuncţie organică implică o problemă emoţională şi energia aferentă acesteia, pe care o întreţinem şi chiar dezvoltăm prin propria gândire, fără să ne dăm seama.

Psihologul este cel care ajută o persoană să identifice emoţiile negative stocate în minte, dar şi în corp, din cauza unor evenimente sau trăiri neplăcute, dureroase. Mergând mai în profunzime, acesta va descoperi gândul sau gândurile ce generează şi alimentează respectiva emoţie. Şi în raport cu EFT, rolul său principal este ca, ghidat de o intuiţie indispensabilă acestei profesii, să pună întrebările corecte, mergând din aproape în aproape, pentru a ajunge la cauza reală a suferinţei.. Apoi, cu contribuţia persoanei care îi cere ajutorul, va formula anumite afirmaţii, propoziţii sau chiar fraze, ce trebuie rostite în timp ce sunt accesate şi activate, prin lovire uşoară, puncte energetice de o importanţă majoră.

Cuvântul este esenţial în a face energia să lucreze. Energia este inteligentă şi este stimulată, orientată şi dirijată prin inteligenţă. Prin cuvânt, i se transmite acesteia o anume intenţie, pe care o preia şi o integrează, pentru a o transforma în factorul coordonator al lucrării sale. Cuvântul informează energia cu privire la ce îi perturbă mersul normal şi aceasta va adopta soluţii proprii pentru a restabili fluxul corect de funcţionare şi deplasare a sa şi va elimina tot ceea ce înseamnă blocaj la nivel de minte, trup şi chiar suflet. Iar psihologul creează cuvântul, pastila informaţională ce determină energia să ia măsuri.

Combinaţia între demersul, de investigaţie, psihologic şi acţiunea energiei, dă naştere unei noi discipline şi respectiv metode de intervenţie, de o eficienţă uluitoare, PSIHOLOGIA ENERGETICĂ. Mai ales scepticii vor fi uimiţi de ceea ce li se va întâmpla, în bine, însă contează prea puţin, odată ce rezultatele sunt aproape mereu peste aşteptare….